FAQ

Algemeen

Afsprakenregeling

U bent welkom bij Orthodontie Melle op eigen initiatief of op doorverwijzen van uw tandarts. 

Wenst u een eerste consultatie, dan dient u het aanmeldformulier steeds in te vullen. Een verwijsbrief van uw tandarts is niet noodzakelijk. Indien u deze en recente radiografie (OPG RX) wel heeft, mag u of uw tandarts voorafgaand aan de eerste afspraak, deze naar ons doorsturen. 

Aangezien 90% van onze patiënten schoolgaand is, zijn de afspreken afwisselend tijdens en na schooluren. U krijgt steeds een attest voor afspraken tijdens schooluren. We bekijken samen met u op welke dag dit best past. 
Annuleren van afspraken dient minimaal 24uur op voorhand te gebeuren. Bij niet of laattijdig annuleren, wordt een administratieve kost aangerekend. 

Voorwaarden voor een geslaagde orthodontisch behandeling

De voorgestelde looptijd van een orthodontische behandeling vraagt een actieve medewerking van de patiënt, regelmatige controles en een goede mondhyghiëne. Volg de eet- en poetsinstructies correct op en draag je beugel zoals aangegeven. Ook tijdens de behandeling raden we aan halfjaarlijks langs te gaan bij uw tandarts. 

Na het beugeltraject is het noodzakelijk een retentiedraad te plaatsen en/of een nachtbeugel consequent te dragen op lange termijn. 

Betalingsvoorwaarden

We werken met een systeem van forfaits om de kost van een orthodontische behandeling te spreiden. Dit omvat de apparatuur (brackets, aligners, beugels) en de controles. 

Dit betekent dat er vaste momenten zijn om af te rekenen, namelijk bij plaatsing/afname van apparatuur en om de 6 controles. Dan ontvangt u ook een getuigschrift of bewijsstuk voor uw tandverzekering. 

Onvoorziene omstandigheden, zoals verlies van de beugel, schade aan de beugel of te vaak lossen van blokjes door nonchalantie van de patiënt, kunnen extra kosten met zich meebrengen. 

Risico's, pijn en gevoeligheid

Bij een orthdodontische behandeling zijn er amper risico's. Maar we dienen ze wel te vermelden: 

- Cariës, tandvleesontsteking en blijvende verkleuringen door niet voldoende goed te poetsen! 

- Gevoeligheid en pijn van de tanden. Dit kan enkele dagen duren na het plaatsen of bijstellen van de apparatuur. U mag een paracetamol innemen tegen de pijn. Indien de gevoeligheid of pijn langer dan een week duurt, neem dan contact op met ons. 

- Irritatie en/of wondjes aan de binnenzijde van de mond of lippen. Dit gaat vaak vanzelf over binnen 10-14 dagen. U kan bij een vaste beugel een beetje wax plaatsen (dit krijgt u van ons mee bij plaatsing apparatuur) op de scherpe delen van de beugel. 

- Opnieuw verplaatsten van de tanden indien geen retentiedraad wordt geplaatst of nachtbeugel na het orthodontisch traject. 

- Wortelresorptie

- Kaaksgewrichtspijn, dit vooral de eerste dagen bij het dragen van een uitneembare beugel. Dit is 'normaal' omdat de spieren zich aanpassen.

- Recessies 


Brackets of blokjes

Tanden poetsen met blokjes

Helaas, maar met een blokjesbeugel heb je meer kans om gaatjes in je tanden te krijgen. Goed en zorgvuldig poetsen is dus de boodschap!

We raden aan om na elke maaltijd te poetsen. Op het werk of op school is dit niet altijd mogelijk, dus poets van zodra je thuis bent. En poets zeker 's morgens en 's avonds heel zorgvuldig. 

Poetsen doe je in 3 stappen. 

Poets tussen tandvlees en blokje, hou hiervoor je tandenborstel lichtjes schuin. Poets dan schuin onder je blokje en dan op je blokje. Zo doe je tand per tand en dus ook blokje per blokje. Gebruik een kleine interdentale tandenborstel om tussen je blokjes en achter je draad te poetsen. Spoel regelmatig je mond met mondwater. 

Bij het plaatsen van blokjes, geeft de assistente je voldoende poetsinstructies. 

Eten met blokjes

Met blokjes kan je nog bijna alles eten! Enkel de manier waarop je eet, pas je aan. 

Afbijten gaat niet meer, dus snij alles in stukjes. Let op met harde dingen en probeer geen kleverige dingen zoals caramelsnoepjes te eten. Hierdoor kunnen blokjes loskomen en dit kan de duur van je orthotraject verlengen. 

Er is een blokje los. 

Dat is niet zo erg (zeker in begin van de behandeling). Laat het gewoon hangen tot de volgende controle. Is het blokje losgekomen van je draad, breng het dan mee op de volgende controle, dan kunnen we het (steriel gemaakt) opnieuw plaatsen. 

Zijn er meerdere blokjes los en stoort het? Contacteer ons en we plannen zo spoedig mogelijk een afspraak. We houden steeds enkele plaatsjes vrij voor 'urgenties'. 

Een draadje prikt. 

Bedek het met een beetje tandwax of probeer het af te knippen met een nagelknipper of nagelschaartje. Lukt dit niet? Contacteer ons. 

Een separatie elastiekje verloren? 

Wanneer een separatie elastiekje verloren gaat net voor je afspraak, dan is er geen probleem. Dan is er genoeg ruimte om een bandje te plaatsen. Wanneer het elastiekje verloren is gegaan door te hard te poetsen of door te 'prutsen', dan contacteer je ons best om te zien of het elastiekje dient herplaatst te worden voor je volgende afspraak. 


Retentie

Wat is retentie apparatuur? 

Op het einde van de orthodontische behandeling wordt er een retentiedraad aan de achterzijde van de tanden gekleefd. Deze draad is permanent. 
Je krijgt ook een nachtbeugel of knarsbeugel. De retentiedraad en beugel samen zorgen dat het behaalde resultaat na de behandeling goed blijft. 

Losse retentiedraad

Is je retentiedraad losgekomen op één of meerdere tanden? Laat deze dan zitten en contacteer ons zo snel mogelijk. We plannen snel een afspraak in om de draad terug vast te zetten. Knip nooit een stuk van de draad en trek deze nooit helemaal los uit de mond.

Is je retentiedraad volledig losgekomen? Contacteer ons en we plannen een afspraak in. We houden steeds enkele plaatsen vrij voor 'urgenties'. Gooi de draad zeker niet weg en breng deze mee op consultatie. Draag je nachtbeugel intussen ook overdag. 

Hoe poets ik mijn nachtbeugel? 

Het is belangrijk je nachtbeugel proper te houden. Doe dit door te spoelen onder stromend water en poets met een extra tandenborstel en een beetje afwasmiddel. Je kan je beugel ook 1 à 2 keer per week laten weken in azijn of Nitradine (verkrijgbaar bij de apotheek). 

Gebruik geen tandpasta, want dit laat een klevigere laag achter. Eventueel kan je ook vloeibare handzeep gebruiken.